Επίτροπος Νομοθεσίας: «Είναι καιρός, να επαναπροσδιορίσουμε τους στόχους μας. Είναι καιρός να δημιουργήσουμε εκείνη την Κύπρο, για την οποία οι προηγούμενες γενιές θα ένιωθαν ότι άξιζε να προσφέρουν τη δική τους ζωή»
Τιμώντας τις απόφοιτες και τους απόφοιτούς τους και τηρώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα και μέτρα κατά της πανδημίας, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας διοργάνωσε, τη Δευτέρα 28 Ιουνίου 2021, την τελετή αποφοίτησης της Νομικής Σχολής, με επίτιμη προσκεκλημένη την Επίτροπο Νομοθεσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, κα Λουίζα Χριστοδουλίδου-Ζαννέτου.
Κατά τον χαιρετισμό της η Επίτροπος Νομοθεσίας, αναφερόμενη στη Νομική και τις Πολιτικές Επιστήμες ως δύο αλληλεξαρτώμενους κλάδους που έχουν ως επίκεντρο τον πολίτη και τα δικαιώματά του, κάλεσε τις νέες απόφοιτες και νέους απόφοιτους να υπηρετήσουν την κοινωνία με σεβασμό στο νόμο. Αναφερόμενη στην πανδημία και τις νέες προκλήσεις οι οποίες είχαν αντίκτυπο στην καθημερινότητα, αλλά και στην ψυχολογία των φοιτητριών και φοιτητών, επεσήμανε ότι οι δυσκολίες αυτές προσδίδουν μεγαλύτερη αξία στο πτυχίο τους, αφού κατάφεραν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα και προκλήσεις.
Καταληκτικά η Επίτροπος, απευθυνόμενη στις απόφοιτες και στους απόφοιτους της Σχολής ως μελλοντικούς λειτουργούς της δικαιοσύνης και της πολιτικής επιστήμης, σημείωσε: «Είναι καιρός, να επαναπροσδιορίσουμε τους στόχους μας. Είναι καιρός να δημιουργήσουμε εκείνη την Κύπρο, για την οποία οι προηγούμενες γενιές θα ένιωθαν ότι άξιζε να προσφέρουν τη δική τους ζωή. Σας εύχομαι να μην μείνετε στα όρια των συγγραμμάτων, της επιφανειακής μόρφωσης, της συμβατικής σκέψης. Να τα ξεπεράσετε, να δείτε πίσω από τις γραμμές των κειμένων, να μείνετε ανοιχτοί σε τάσεις και προβληματισμούς. Ανεβείτε ψηλά. Όλα τα πράγματα είναι ομορφότερα όταν τα βλέπεις από ψηλά και μέσα από καρπούς κόπων. Μείνετε όμως ταπεινοί και πάνω απ’ όλα ανθρώπινοι».
Στη δική του ομιλία, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Καθηγητής Φίλιππος Πουγιούτας αναφέρθηκε στα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και εστίασε στις σημαντικές παγκόσμιες κατατάξεις του Πανεπιστημίου, ιδιαίτερα στην πρόσφατη κατάταξή του ανάμεσα στα 1.000 καλύτερα του κόσμου από το Times Higher Education (THE) World University Rankings 2021, καθώς και στα 250-300 καλύτερα νέα πανεπιστήμια του κόσμου από το Times Higher Education Young University Rankings 2021.
Αναφερόμενος στην Στρατηγική 2030 «Πανεπιστήμια Χωρίς Τείχη» του Ευρωπαϊκού Δικτύου Πανεπιστημίων (EUA), ο Πρύτανης Πουγιούτας ανέλυσε εν συντομία τις προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν τα πανεπιστήμια της Ευρώπης αλλά και η κοινωνία γενικά, κατά τη δεκαετία 2020-2030, εστιάζοντας στην πάταξη της παραπληροφόρησης, την ενίσχυση της ακαδημαϊκής ελευθερίας και αυτονομίας προς στήριξη της δημοκρατίας, την επίτευξη του πράσινου και ψηφιακού μετασχηματισμού και τη διασφάλιση της κοινωνικής ισότητας και συμπερίληψης.
Απευθυνόμενος δε στις απόφοιτες και απόφοιτους της Νομικής Σχολής σημείωσε: «Πολλές, αν όχι όλες, οι προκλήσεις που έχω αναφέρει, δεν αφορούν μόνο στα πανεπιστήμια αλλά και στην κοινωνία γενικότερα. Εύχομαι όπως εσείς οι απόφοιτες και απόφοιτοι των Τμημάτων Νομικής και Πολιτικών Επιστημών και Διακυβέρνησης αποτελέσετε τους κύριους συντελεστές στην επιτυχή αντιμετώπιση των προκλήσεων αυτών. Εισήγησή μου είναι να ενδιατρίψετε στα θέματα αυτά και να εξειδικευτείτε σε όσα περισσότερα μπορείτε. Να συνεχίσετε με μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές και να αγκαλιάσετε τη δια-βίου μάθηση».
Ο Κοσμήτορας της Νομικής Σχολής, Καθηγητής Αχιλλεύς Κ. Αιμιλιανίδης, με τη σειρά του, αναφερόμενος στις προκλήσεις του 21ου αιώνα, αλλά παράλληλα και στον ολοένα ενισχυόμενο ρόλο των κλάδων του Δικαίου και της Πολιτικής, επεσήμανε ότι: «Ζούμε σε μια περίοδο φιλελευθεροποίησης και πρωτοφανούς τεχνολογικής προόδου· εκ του λόγου τούτου είναι αναγκαίο να είμαστε όσο το δυνατόν πιο ανοιχτόμυαλοι και καινοτόμοι, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τις προκλήσεις, αλλά και τις ευκαιρίες που θέτουν οι προκείμενες εξελίξεις. Για να μπορέσουμε, να τα καταφέρουμε και να συνεχίσουμε να προοδεύουμε, το επιστημονικό μας πεδίο πρέπει να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα. Μπορούμε να στοχεύσουμε στην αύξηση των θέσεων εργασίας εάν καινοτομούμε αντί να αυτοματοποιούμε, όπως για παράδειγμα όταν επεκτεινόμαστε σε πεδία τα οποία προηγουμένως δεν θεωρούνταν συναφή με το αντικείμενό μας και όταν προσαρμόζουμε τις εργασιακές και εκπαιδευτικές μας πρακτικές, με σκοπό να αναδειχθούμε πρωτοπόροι στο πεδίο της επιστήμης μας».
Οι απόφοιτοι της Νομικής Σχολής προέρχονται από 13 προγράμματα σπουδών: το προπτυχιακό πρόγραμμα Νομικής και το προπτυχιακό πρόγραμμα στις Διεθνείς Σχέσεις και Ευρωπαϊκές Σπουδές, το συμβατικό και εξ αποστάσεως μεταπτυχιακό πρόγραμμα Νομικής, το συμβατικό και εξ αποστάσεως μεταπτυχιακό πρόγραμμα στις Διεθνείς Σχέσεις και Ευρωπαϊκές Σπουδές, το εξ αποστάσεως μεταπτυχιακό πρόγραμμα στο Δίκαιο και Πολιτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το συμβατικό και εξ αποστάσεως μεταπτυχιακό πρόγραμμα στη Δημόσια Διοίκηση, το διδακτορικό πρόγραμμα Νομικής, το διδακτορικό πρόγραμμα στις Διεθνείς Σχέσεις και Ευρωπαϊκές Σπουδές, το διδακτορικό πρόγραμμα στη Δημόσια Διοίκηση και τέλος το διαπανεπιστημιακό διδακτορικό πρόγραμμα στα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Κοινωνία και Πολυεπίπεδη Διακυβέρνηση που προσφέρεται σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια Padova, Zagreb και Western Sydney.
Η τελετή αποφοίτησης ολοκληρώθηκε με την επικύρωση των τίτλων σπουδών από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου και τον Ανώτερο Αντιπρύτανη, Καθηγητή Κωνσταντίνο Φελλά.
Δελτίο Τύπου Πανεπιστημίου Λευκωσίας